iee | Actes de congressos
3888
page-template-default,page,page-id-3888,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Actes de congressos

Fins ara, l’Institut d’Estudis Empordanesos ha celebrat dos congressos, el 2006 i el 2009, dedicats a l’anàlisi de dos aspectes clau de la història i del present de la realitat empordanesa: el paisatge i la frontera. En una ocasió i en l’altra s’han tractat d’analitzar aquests aspectes des de vessants diversos i complementaris, fins pluridisciplinars.

El Congrés dedicat a estudiar El paisatge. Element vertebrador de la identitat empordanesa es va celebrar l’octubre de 2006, i les actes es publicaren el 2007 amb el títol: Actes del Congrés: el Paisatge, element vertebrador de la identitat empordanesa, que recullen, en dos volums, les cinc ponències encarregades a Jordi Sargatal i Deli Saavedra, medi natural, Narcís Soler, l’antiguitat, Josep M. Fradera, la creació/invenció de la identitat empordanesa, Vinyet Panyella, literatura, i Joan Nogué, identitat i territori, i cinquanta-cinc comunicacions, a més de les conclusions del congrés.

El Congrés dedicat a la frontera es va celebrar els dies 6, 7 i 8 de novembre de 2009, amb el títol El fet fronterer. Fronteres, relacions, intercanvis. Les actes del qual es publiquen el 2011: Actes del Congrés: Fronteres. Una visió des de l’Empordà. 2n congrés de l’Institut d’Estudis Empordanesos, amb el recull de les tres ponències encarregades a Josep M. Nolla i Georges Castellví, l’antiguitat, Aymat Catafau, l’edat mitjana, i Xavier Torres, sobre la identitat abans i després del Tractat dels Pirineus, i vint-i-quatre comunicacions lliures que abasten tota la cronologia, precedides d’una presentació contextualitzadora de la història del fet fronterer i la seva incidència sobre l’Empordà.