Ja són cinc els anys que programem un cicle monogràfic de conferències amb la voluntat d’oferir-vos l’estat de la qüestió i les principals novetats que es produeixen en el camp de la recerca històrica i/o documental de la nostra comarca. Com bé sabeu, els suports i els mètodes de què disposen els investigadors per endinsar-se en el coneixement històric són múltiples. L’arqueologia i l’arxivística, però, han estat les disciplines que han encapçalat els darrers cicles oferts i, al respecte, hem procurat que fossin els professionals que hi treballen els qui us presentessin, de primera mà, els resultats de les seves investigacions.

Enguany, amb la mateixa voluntat d’apropar-vos al coneixement de la nostra comarca, hem pensat amb un suport documental molt suggestiu: la fotografia. Una imatge no només permet endinsar-se en l’autor i l’entorn en el qual va treballar sinó que esdevé, també, un document històric de primer ordre, a través del qual es poden fer múltiples lectures del moment captat per l’objectiu. Aquesta proposta ha sorgit de la col·laboració amb la recuperada Secció d’Art de l’IEE i, en especial, de dos dels seus membres, el fotògraf Francesc Guillamet, Met, i la historiadora de l’Art Mariona Seguranyes.

Us oferim un total de 9 conferències, de periodicitat mensual, que finalitzaran el mes de desembre amb una taula rodona, moderada pel mateix Francesc Guillament, en la qual es debatran els resultats del cicle i l’estat de la fotografia a l’Empordà. Les sessions se celebraran a La Cate cada darrer dijous de mes, a 2/4 de 8 del vespre (19:30 h).

 

LA FOTOGRAFIA QUE FA HISTÒRIA

28 de gener

Josep Maria Cañellas: el primer reporter a l’Alt Empordà?, per Joan Cos (enginyer industrial i excursionista)

25 de febrer

La fotografia i els fotògrafs en la documentació de les primeres excavacions d’Empúries, per Joaquim Tremoleda (arqueòleg de MAC-Empúries)

24 de març

L’art medieval empordanès en les fotografies de l’arxiu Mas, per Lina Godoy (llicenciada en Història de l’Art)

28 d’abril

La fotografia com a document històric al llarg de les Guerres del segle XX, per Eric Forcada (llicenciat en Belles Arts per la Universitat de Montpeller III, i en Història de l’Art i en Estudis Catalans per la Universitat de Perpinyà)

26 de maig

El naixement d’una nova activitat econòmica. Fotografia a Figueres del 1860 al 1939, per Dolors Grau (arxivera municipal de Cassà de la Selva

16 de juny

Quan la retratomania va arribar a Figueres. Els fotògrafs Unal com a exemple (1864-1945), Jep Martí (arxiver municipal de Valls i historiador de la fotografia)

29 de setembre

L’ombra de Meli és allargada, per Josep Algans, Pere Maset i Jordi Meli (fotògrafs)

27 d’octubre

La fotografia i la pintura, una complicitat lluminosa. De Josep Maria Cañellas a Melitó Casals, per Mariona Seguranyes (doctora en Història de l’Art)

 24 de novembre

L’imaginari de la modernitat en la Costa Brava a partir de les targetes postals dels anys 60-70 del segle XX, per Jordi Puig (fotògraf)

15 de desembre

Taula rodona moderada per Francesc Guillamet. Valoració del cicle i de l’estat de la fotografia a l’Empordà

 

Cicle organitzat per l’Institut d’Estudis Empordanesos, amb la col·laboració de La Cate i la Diputació de Girona.