iee | Conferència Gironella i Miquel, 28 de maig
4037
post-template-default,single,single-post,postid-4037,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded

Conferència Gironella i Miquel, 28 de maig

Conferència Gironella i Miquel, 28 de maig

Posted by iee in Agenda

L’any 2006 s’iniciaven les excavacions al poble medieval de Santa Creu de Rodes, integrades en la línia de recerca programada pel Departament d’Història Medieval, Paleografia i Diplomàtica de la Universitat de Barcelona: Hàbitat fortificat i altres formes d’assentament a la Catalunya medieval, dirigit per l’equip d’arqueòlogues Imma Ollich, Montserrat Mataró i Anna Maria Puig, en conveni amb el Museu d’Història de Catalunya. Des del 2014 els treballs han quedat inclosos en el projecte quadriennal: Santa Creu de Rodes. L’origen i l’evolució del poble medieval i la seva relació amb el territori del cap de Creus 2014-2017, aprovat pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, que compta amb el suport Servei d’Arqueologia i Paleontologia de la Generalitat, l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural i l’Ajuntament del Port de la Selva.

Darrerament, gràcies al conveni entre la Fundació Albert Tomàs i Bassols i l’esmentada Agència, signat el passat 15 d’octubre, el projecte compta també amb el suport econòmic de la Fundació, que patrocina l’estudi documental del poble i la parròquia de Santa Creu de Rodes per tres anys, fins el 2016, recerca que va a càrrec de Josep Maria Gironella. Per aquest any 2015 l’estudi també ha rebut el suport econòmic del Patronat de l’Institut Ramon Muntaner (IRMU) en la X convocatòria d’Ajuts per a la Realització de Projectes d’Investigació o de Difusió Cultural, avalada per la Fundació i l’IEE.

 

JOSEP M. GIRONELLA

Josep Maria Gironella i Granés (Castelló d’Empúries, 1978), és doctor en història medieval per la Universitat de Barcelona, i es va llicenciar, també en història, per la Universitat de Girona. Ha participat en anteriors ocasions en els cicles de conferències de l’IEE, en temàtica diversa dins del període medieval i en l’àmbit del comtat d’Empúries. El seu coneixement de l’arxiu comtal i notarial emporità li ha permès endinsar-se en aquesta població medieval tan vinculada al monestir de Sant Pere de Rodes, en el període que va dels segles XIII al XV.

 

MARINA MIQUEL I VIVES

És llicenciada en Història Medieval per la Universitat de Barcelona. Entre 1989 i 1996 va treballar com a arqueòloga professional, especialitzada en època medieval, assumint la direcció d’intervencions arqueològiques per a la Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. L’any 1995 formà part de l’equip del comissariat del projecte del Museu d’Història de Catalunya, portant a terme la conceptualització i la formalització museogràfica dels àmbits dedicats a l’època medieval. L’any 1996 s’integrà en l’equip de conservadors del museu.

Des de l’any 2008 és cap de l’Àrea de Gestió de Monuments i, com a tal, té al seu càrrec la direcció i la coordinació dels projectes de recerca i museïtzació dels monuments de la Generalitat de Catalunya, entre ells, la coordinació del Projecte d’estudi i restauració del panteó reial de Santes Creus, portat a terme pel Museu d’Història de Catalunya i la Direcció General del Patrimoni Cultural (2009-2011).

Actualment, treballa en els projectes de museïtzació de la Cartoixa d’Escaladei i del castell de Miravet, i en el projecte de posada en valor del poble de Santa Creu de Rodes.

 

Foto_1

Presentació de la conferència a càrrec de Montserrat Mataró, arqueòloga territorial de Girona

Foto_2

Els conferenciants, Josep Maria Gironella i Marina Miquel

Foto_3

La presentació va comptar amb un públic nombrós i interessat

18 Mai 2015 no comments

Sorry, the comment form is closed at this time.