Com a resultat del seguiment dels serveis del Centre de Recepció de Visitants d’Empúries, al sud de la ciutat grega, es va trobar una muralla, fins ara completament desconeguda, que comporta el coneixement de l’existència d’un nou recinte fortificat d’època romana republicana (segle II aC) a l’antiga ciutat d’Empúries. L’existència d’aquest nou recinte, combinat amb altres restes ja conegudes, aporta una evidència excepcional que confirmaria la importància estratègica d’Empúries i que aquesta ciutat va actuar com a focus de romanització i de conquesta d’Hispània.

Més informació

El conferenciant, Joaquim Tremoleda Trilla (Lladó, 1962), doctor en arqueologia per la UdG l’any 1996, treballa com a conservador-arqueòleg del Museu d’Arqueologia de Catalunya-Empúries. La seva tesi doctoral versa sobre la Industria y artesanado cerámico de época romana en el nordeste de Catalunya. (Época augústea y altoimperial). BAR International Series 835, Oxford, 2000.

Ha participat i participa en diversos projectes de recerca (I+D) finançats pel Ministeri de Cultura i és membre del Grup de Recerca Consolidat de la UdG. Ha dirigit nombroses excavacions a diversos jaciments (Empúries, vil·les romanes de Vilauba, La Font del Vilar, La Quintana, Can Ventura de l’Oller…) i ha publicat nombrosos llibres i articles especialitzats, així com treballs de síntesi sobre l’antiguitat de la comarca i d’història local.

És director de la col·lecció Guies de Patrimoni Local, que edita la Diputació de Girona, president de Grup de Recerca Arqueològica del Pla de l’Estany, membre del consell de redacció de la sèrie Studies on the Rural World in the Roman Period, coautor de diversos volums de l’Epigrafia medieval de les comarques gironines i tresorer de l’Institut d’Estudis Empordanesos.

Públic assistent a la conferència

Públic assistent a la conferència

Quim Tremoleda en un moment de la conferència

Quim Tremoleda en un moment de la conferència