Els Annals de l’Institut d’Estudis Empordanesos és la publicació principal i més emblemàtica de l’IEE. El primer volum es va publicar l’any 1959. Tot i que a l’inici la seva aparició no va ser continuada, a partir de l’any 1976 va esdevenir anual. En aquesta etapa, molt números van ser monogràfics: el volum núm. 2 es va dedicar a les Notícies històriques de Figueres, d’Eduard Rodeja; el volum núm. 3 ho fou dels Jocs Florals; el volum núm. 8 es va dedicar al Port de la Selva; i el volum núm. 10 es va dedicar a la Commemoració dels 100 anys de ciutat.

Des de l’any 2008 (volum 39), la Junta va aprovar la publicació d’un dossier temàtic que permet aprofundir sobre un tema concret. Aquesta línia es va inaugurar amb motiu del centenari de les excavacions d’Empúries.

El conjunt d’articles que s’han publicat constitueix, sense cap mena de dubte, una autèntica enciclopèdia sobre el coneixement i la cultura de la comarca de l’Alt Empordà, l’àmbit territorial que li és propi.

A més del dossier, en els Annals hi ha diverses seccions fixes: ciència, geografia, arqueologia, història, art i literatura, així com la de ressenyes sobre les tesis doctorals i els llibres que s’han publicat sobre temàtica empordanesa al llarg de l’any.

Des de l’any 2001 es publiquen els treballs premiats amb el premi Albert Compte, destinat a treballs de recerca d’estudiants de batxillerat dedicats a temes de ciències socials. Des del 2013, s’ha sumat a la convocatòria els premis dedicats a Josep M. Álvarez, que organitza l’IAEDEN, centrats en treballs de ciències i medi ambient.

Per facilitar la consulta, en el volum núm. 21, el de l’any 1988, Albert Compte va publicar un índex de tots els articles publicats, que l’any 1997, en el volum núm. 30, Inés Padrosa va actualitzar. Actualment, la consulta dels treballs i la seva descàrrega en format PDF és possible al portal RACO (Revistes Catalanes amb Accés Obert) (www.raco.cat).

La publicació dels Annals es finança amb les quotes dels socis, amb el suport de la Diputació de Girona i la col·laboració de l’Ajuntament de Figueres i l’Institut Ramon Muntaner (IRMU).

Normes_Annals