Per quart any consecutiu, us oferim un nou cicle de conferències, obert als socis i a tot el públic interessat, en el que us presentem les principals novetats que ha proporcionat la recerca històrica a l’Alt Empordà en els darrers anys, tant en el camp de la investigació arqueològica com en la documental. Aquesta vegada tindrem la oportunitat de conèixer els resultats de les recerques més recents que s’estan fent a la nostra comarca, de la mà dels professionals que les estan portant a terme.
Les sessions, com sempre, se celebraran a La Cate cada darrer dijous de mes, però enguany les hem avançat a 2/4 de 8 del vespre (7:30 h).
CICLE DE CONFERÈNCIES 2015: NOVETATS EN LA RECERCA HISTÒRICA EMPORDANESA. DARRERES INVESTIGACIONS, PRIMERS RESULTATS
En un moment en què algunes institucions semblen voler privilegiar la difusió a la recerca, la junta de l’IEE pensa que sense recerca no hi ha difusió possible sinó repetició de mites i tòpics. La recerca en arqueologia, cada vegada amb un treball més interdisciplinari, i en història, des de les universitats i els centres de recerca del país, ofereix novetats importants. Amb aquest cicle de conferències les coneixerem per primera vegada a Figueres i l’Empordà, i l’IEE vol contribuir a construir una nova narració de la història de la comarca. Una recerca científica del segle XXI per a l’explicació del passat. El lema vol ser explícit: foragitem els mites, construïm la Història.
26 de febrer
Descobriment d’una nova muralla a Empúries. Un punt clau per la conquesta i la romanització d’Hispània, per Quim Tremoleda (MAC-Empúries)
26 de març
Un edifici senyorial del segle V aC trobat sota la torre de l’oppidum ibèric del Mas Castellar de Pontós, per David Asensio i Enriqueta Pons
30 d’abril
Van tenir sinagoga els jueus de Castelló? Evidències històriques i, ara, arqueològiques, per Josep M. Gironella i Anna M. Puig (IEE)
28 de maig:
El poblat medieval de Santa Creu de Rodes. Arqueologia i història, per Josep M. Gironella i Marina Miquel (ACPC)
25 de juny
Els tancaments de terres a la Catalunya del segle XIX. L’individualisme agrari a l’Empordà, per Lluís Serrano (UdG)
24 de setembre
Epígons de la Guerra de Successió a l’Empordà: 1719 i 1720. Fusellers de França, esquadres i eclesiàstics desterrats, per Pere Gifre (IEE)
29 d’octubre
El castrum visigòtic del Puig Rom revisitat, per Eva Subias (URV)
26 de novembre
Societat i mercat de crèdit en temps de fil·loxera (1875-1905), per Ricard Garcia Orallo (UdG)
10 de desembre
Els orígens de l’ensenyament secundari a l’Empordà: El Colegio de Humanidades de Figueres (1839-1845), per Josep Colls (coord. de la Beca de Recerca ciutat de Figueres 2014)