ERMITA DE SANTA LLÚCIA
FOTOGRAFIA del mes de juny de 2024
Autor: Jordi Meli
Títol: Sant Miquel de Solans

L’ermita de Santa Llúcia és, de fet, l’antiga parròquia del lloc de Solans, dedicada a Sant Miquel. L’Ecclesia Sancti Michaelis es confirma com a possessió del monestir de Sant Pere de Rodes ja l’any 948. L’edifici, tal com ens ha arribat, però, és d’estil romànic avançat, i es data a partir de la segona meitat del segle XII. L’església acabarà perdent la condició de parròquia en favor de Santa Maria de la Jonquera -abans sufragània de Sant Miquel-, a partir del moment en què aquesta esdevé parròquia, el 1362, i a mesura que el terme de Solans veu reduïda la població i els seus recursos econòmics. Seguirà com a santuari dedicat a sant Llúcia a partir del segle XVI. Entre els segles XVII i XVIII s’hi construeix, adossada, una hostatgeria o casa de l’ermità.

L’església està situada a uns quatre quilòmetres de la Jonquera. El dilluns de la Pasqua de Pentecosta o Pasqua Granada, s’hi celebra un aplec. Els veïns de la Jonquera hi pugen a peu, i també s’hi desplaça gent d’altres poblacions de la zona, de les dues vessants de l’Albera. La recuperació i la conservació de l’església i dels entorns foren impulsades pels Amics de Santa Llúcia, entitat creada l’any 1968. Avui se’n ocupa l’Ajuntament de la Jonquera.

Més informació

 

Amb aquesta pàgina d’inici ens proposem promocionar aquells racons patrimonials i paisatges de l’Empordà que creieu puguin ser d’interès dels visitants d’aquesta web. Estem oberts als vostres suggeriments!

Ens podeu enviar una fotografia i la informació que hi tingui a veure (enllaços, textos, webs…), sempre que no serveixen per promocionar cap empresa o negoci. No cal que sigueu fotògrafs professionals! Segur que teniu bones fotografies del nostre territori. Si hi esteu d’acord, donarem a conèixer el nom de l’autor de la imatge.

Ens podeu enviar les propostes a l’adreça de correu: info@iee.cat