FORN DE PEGA
FOTOGRAFIA del mes de juliol de 2024
Autor: Vicenç Armangué Ribas
Títol: Forn de pega localitzat a Pau

Recentment, s’han identificat unes restes, que es conserven en el terme municipal de Pau, com les d’un forn de pega . Es tracta d’una estructura de forma hemisfèrica, feta amb fang, amb una obertura a la part baixa per a netejar-la. La pega s’obtenia fent coure, sense arribar a cremar, soques de pins o alzines. Els troncs es posaven verticals dins el forn i s’encenien per dalt. La resina que se’n desprenia queia per un forat des del que anava a parar a una mena d’olla, situada a l’exterior. Una segona cuita acabava de deixar la pega en condicions d’ús. Tot el procés durava un dia sencer.

Els pegaires obtenien aquesta substància que s’utilitzava per a il·luminar i també per a la impermeabilització de recipients (botes de vi, per exemple) i vaixells. També per les soles de les espardenyes. La pega es tallava en fraccions, que era com després es distribuïa. No sabem en quina època hauria funcionat, tot i que és un tipus de forn comú des d’època medieval fins al segle passat.

Més informació: paral·lels a Sant Celoni

 

Amb aquesta pàgina d’inici ens proposem promocionar aquells racons patrimonials i paisatges de l’Empordà que creieu puguin ser d’interès dels visitants d’aquesta web. Estem oberts als vostres suggeriments!

Ens podeu enviar una fotografia i la informació que hi tingui a veure (enllaços, textos, webs…), sempre que no serveixen per promocionar cap empresa o negoci. No cal que sigueu fotògrafs professionals! Segur que teniu bones fotografies del nostre territori. Si hi esteu d’acord, donarem a conèixer el nom de l’autor de la imatge.

Ens podeu enviar les propostes a l’adreça de correu: info@iee.cat