LA RIBERA DE FIGUERES
FOTOGRAFIA del mes de maig de 2024
Autor: Miquel Ruiz (gener de 2003)
Títol: Un record, un homenatge

Aquest any en farà 10 del famós forat de la Rambla, un sinistre que va provocar que s’enfonsés part de la volta i del mur perimetral de la coberta del segle XIX, i que va deixar a la vista aquesta antiga artèria fluvial de la ciutat, prop de la placeta de baix. Va ser una notícia pels figuerencs, que ha quedat en el record i la història de la ciutat, tal com hem sentit en el pregó de Fires d’enguany, fet el periodista Carles Pujol. En el punt 8 del seu decàleg, que l’identifica com a figuerenc, deia: “Sóc de Figueres i clar que m’agradaria que el Forat de la Rambla estigués sempre obert. Amb entrada gratuïta per als figuerencs i figuerenques”.

La riera Galligans, que travessa la ciutat en un recorregut d’uns 2 quilòmetres, va estar molts anys funcionant com una gran claveguera, on es recollien les aigües residuals dels veïns de la zona. Des del 2010, gràcies a les obres realitzades per Fisersa, avui només hi vessen aigües netes de les deus que hi brollen i les pluvials. Això ha permès que sigui visitable i que s’hi puguin contemplar les obres de canalització i cobriment que varen començar l’any 1831 i varen acabar el 1833. Damunt va quedar lloc per una plaça, la Galligans, un passeig que no es va arbrar fins el 1861. L’aspecte actual és resultat de la reforma de  l’arquitecte Ricard Giralt Casadesús, de l’any 1917.

Més informació

 

Amb aquesta pàgina d’inici ens proposem promocionar aquells racons patrimonials i paisatges de l’Empordà que creieu puguin ser d’interès dels visitants d’aquesta web. Estem oberts als vostres suggeriments!

Ens podeu enviar una fotografia i la informació que hi tingui a veure (enllaços, textos, webs…), sempre que no serveixen per promocionar cap empresa o negoci. No cal que sigueu fotògrafs professionals! Segur que teniu bones fotografies del nostre territori. Si hi esteu d’acord, donarem a conèixer el nom de l’autor de la imatge.

Ens podeu enviar les propostes a l’adreça de correu: info@iee.cat