MINVES DE GENER

FOTOGRAFIA del mes de gener de 2022

Autor: Manel Casanovas

Títol: El mar encalmat a la badia de Roses

Les minves o calmes de gener és un fenomen meteorològic, visible a l’ull nu, comú en aquesta època de l’any. Les altes pressions atmosfèriques provoquen la baixada del nivell del mar i fa que aquest sembli una bassa d’oli. El descens del nivell de l’aigua pot ser d’entre 20 i 50 cm, i, en ocasions, fins i tot més. Tot depèn de com de potent sigui l’anticicló.

Joan Maragall, inspirat per aquest fenomen que li escalfava l’ànima, l’any 1891 va escriure el poema amorós  “Les minves de gener”. En un altre ordre d’inspiració poètica, Xavier Febrés expressa: “És el moment de l’exaltació continguda de la platja i la delícia de les garoines, les flors negres del mar menjades a l’hora de l’aperitiu amb un vinet blanc i els peus a la sorra. Eren un element socialitzador, un ritu primitiu del prodigi de les minves de gener”.

 

Amb aquesta pàgina d’inici ens proposem promocionar aquells racons patrimonials i paisatges de l’Empordà que creieu puguin ser d’interès dels visitants d’aquesta web. Estem oberts als vostres suggeriments!

Ens podeu enviar una fotografia i la informació que hi tingui a veure (enllaços, textos, webs…), sempre que no serveixen per promocionar cap empresa o negoci. No cal que sigueu fotògrafs professionals! Segur que teniu bones fotografies del nostre territori. Si hi esteu d’acord, donarem a conèixer el nom de l’autor de la imatge.

Ens podeu enviar les propostes a l’adreça de correu: info@iee.cat