JOSEP MOLINER I PEDRÓS (1969)

Intèrpret, professor de fiscorn baix de cobla i activista cultural.

Estudià fiscorn baix, trombó de vares i tuba al Conservatori Municipal de Barcelona. Recentment estudià un Màster Universitari en Musicologia a la Universitat Autònoma de Barcelona, concretament d’Educació Musical i Interpretació de la Música Antiga, en coorganització amb l’Escola Superior de Música de Catalunya (Esmuc).

En l’actualitat té la plaça de primer fiscorn a la Cobla Sant Jordi – Ciutat de Barcelona i és professor de fiscorn baix, conjunts instrumentals i d’assignatures teòriques de música tradicional a foto_webl’Esmuc. Va dirigir el Departament de Música Tradicional de l’Esmuc durant la implantació al títol superior en Música dels instruments de la música tradicional (gralla, acordió diatònic, cornamusa i fiscorn baix), i també va implantar el nou pla d’estudis que regula el grau superior en música i que dóna encaix a les diverses branques instrumentals de la música tradicional.

La recerca i la investigació sobre el fiscorn baix ha sigut una constant, tant pel fet interpretatiu com pel musicològic. Tot intèrpret es fa preguntes sobre el seu instrument, sobre el nom, l’evolució, la procedència, la interpretació al llarg del temps, els instruments, els canvis, etc. Preguntes que per a un intèrpret d’un instrument universal, com pot ser el piano, el trombó, i, fins i tot, la tenora, el tible o el flabiol amb el corresponent tamborí, fàcilment tenen les respostes al seu abast. En canvi, del fiscorn baix, fins fa poc, trobàvem poques respostes i moltes, errònies.

Actualment a la mateixa Cobla Sant Jordi, fa tasques de promoció, difusió i comunicació i de les noves produccions artístiques que la Cobla genera.

 

vídeo de la conferència

DSC_1391

El conferenciant en un moment de la presentació, a càrrec d’Anna Maria Puig (foto Manel Casanovas)

 

 

 

 

 

 

 

 

DSC_1400

Pep Moliner introdueix el tema de la seva conferència, que s’emmarca en els actes de celebració de la capitalitat de la sardana i el bicentenari del naixement de Pep Ventura (foto Manel Casanovas)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DSC_1413

Pep Moliner va fer una visió àmplia de l’origen del fiscorn i de la seva introducció a la cobla, i de la seva difusió des de l’Empordà (foto Manel Casanovas)