Dolors Grau i Ferrando (Llagostera, 1961)

Arxivera Municipal de Cassà de la Selva i col·laborada docent de la UOC en la llicenciatura en documentació.

Llicenciada en història per la UAB (1982) i màster en arxivística per la UAB (1994).

El seu interés per la història de la fotografia la va portar a realitzar el treball final de màster sota el títol Un diccionari de fotògrafs. Una eina per a la datació de les imatges.

També ha estat comissària d’exposicions sobre fotografia a Cassà de la Selva i Palafrugell, i ha impartit conferències sobre historia de la fotografia, l’última de les quals a Tossa de Mar l’any 2015.

Docent de les assignatures de lliure elecció Introducció a la fotografía com a material per a l’anàlisi històrica a la UdG, a Girona el 1998, i La fotografia com a mirall de la societat, a Figueres el 1999.

Ha publicat nombrosos llibres i articles d’àmbit local i comarcal, entre els quals té un paper rellevant la història de la fotografia. De llibres sobre fotografia n’ha publicat tres: Els artesans de la imatge,  a Quaderns de Palafrugell (Palafrugell) 1997; Fotògrafs i editors a les comarques de Girona, a Quaderns de fotografia (Girona) 1999; Enric Genoher i Xirgo, a Plecs (Cassà de la Selva) 2002. Mentre que d’articles sobre fotografia n’ha publicat prop d’una vintena, sobretot a la Revista de Girona, però també a Capçalera, Revista d’Olot i Diari de Girona, entre d’altres.

La seva activitat professional al capdavant de l’Arxiu Municipal de Cassà de la Selva, juntament amb el seu coneixement del món de la història de la fotografia i de l’arxivística, l’ha portat a dissenyar l’aplicació de gestió d’imatges de l’Arxiu Municipal de Cassà de la Selva i a aprofundir en les polítiques de gestió d’ingressos, de preservació i de difusió de les imatges des de l’arxiu.

Durant els darrers vint-i-cinc anys ha continuat la recerca sobre productors de fotografia a les comarques de Girona, ampliant la informació que havia compilat el gironí Emili Massanas. El resultat d’aquesta recerca es publicarà properament en la revisió que la Diputació de Girona està fent del llibre Fotògrafs i editors a les comarques de Girona.

 

Foto_1

La conferenciant, Dolors Grau

Foto_2

En un moment de la conferència, amb l’imatge dels Unal a la pantalla