Lluís Serrano Jiménez (Figueres, 1975) és doctor en Història per la Universitat de Girona amb la tesi Els tancaments de terres a la Catalunya del segle XIX (2015), i Màster, també per la UdG, en Iniciació a la Recerca en Humanitats: Història, Art, Filosofia, Llengua i Literatura (2008), amb el treball Els bans al segle XIX a Catalunya: tancament de finques i conflictes. Ha col·laborat en el projecte “Els masovers de la regió de Girona, 1930-2000” dins del projecte “Memòria d’un món rural en transformació”, coordinat per Enric Saguer de la UdG i de l’Associació d’Història Rural (2006-2008). També ha col·laborat en el projecte, coordinat a Catalunya per la Universitat Autònoma de Barcelona, sobre l’elaboració del Diccionario Biográfico de los Parlamentarios Españoles (1810-1854). És membre del grup de recerca d’Història de les Societats Rurals.

Ha obtingut diverses beques: beca de col·laboració Ministerio Educación curs 2006-2007 (per la reproducció de textos en Web de Pierre Vilar en el Departament de Geografia, Història i Història de l’art de la Universitat de Girona); beca de participació en l’acció complementària EXPLORA: “Eppur si muove. De la propiedad como idea a la idea de la propiedad como obra”, coordinat i dirigit per Rosa Congost de la Universitat de Girona (2007); i, juntament amb l’Albert Pons, se li va concedir la beca d’estudi per a la commemoració del bicentenari de la guerra del Francès del Patronat Francesc Eiximenis de la Diputació de Girona amb el títol: “Afrancesats i guerrillers: Revolució a la regió de Girona (1808-1814)”. Ha participat en diferents excavacions arqueològiques de diferents períodes i és col·laborador habitual de la revista Alberes.

La conferència tractarà sobre les estratègies dels propietaris per excloure als altres d’altres usos i pràctiques com la cacera, la pastura i recollir llenya. Veurem les pràctiques de propietat més enllà de les lleis, perquè a través d’aquestes no es poden explicar correctament les realitats socials i històriques. El resultat territorial ha estat una desigual distribució geogràfica que, en les fonts estudiades, ens assenyala la Catalunya dels masos, especialment al nord-est, com la zona més significativa en la pràctica dels tancaments de terres. La dissertació tindrà mostrarà especial atenció als protagonistes de l’individualisme agrari a l’Alt Empordà.

Serrano_1

Serrano_2

Dues imatges del conferenciant, Lluís Serrano.