Marcel Pujol i Hamelink (Dun Laoghaire, Irlanda 1965) va estudiar història i arqueologia a la Universitat Autònoma de Barcelona, i posteriorment arqueologia medieval a la Universitat de París I – La Sorbona, a més de diferents postgraus i mestratges, com el de gestió del patrimoni històric i arqueològic, d’arxivística, de ceràmica medieval i postmedieval, o d’arqueologia subaquàtica.

Exerceix de professor d’arqueologia a l’Escola Superior de Conservació i Restauració de Béns Culturals de Catalunya a Barcelona, i és docent en diversos postgraus, mestratges i cursos d’estiu de diferents universitats, com ara el màster d’arqueologia nàutica i subaquàtica de la Universitat de Barcelona.

S’ha especialitzat en l’arqueologia naval, en especial d’època medieval i moderna. Destaquen els estudis realitzats sobre el derelicte Culip VI, lleny enfonsat al cap de Creus a finals del segle XIII; Les Sorres X, llaüt enfonsat al delta del Llobregat a finals del segle XIV; Barceloneta I, vaixell atlàntic localitzat a Barcelona i datat de principis del segle XV, entre els d’època medieval; dels d’època moderna cal destacar els vaixells enfonsats durant la Guerra Gran i la Guerra del Francès al golf de Roses (Triunfante, Perola V i Roses II). En paral·lel, ha publicat diversos estudis sobre terminologia naval històrica i sobre l’activitat pesquera durant l’Antic Règim.

Més informació sobre publicacions

Marcel Pujol en un moment de la conferència presentat els arts antics

Marcel Pujol en un moment de la conferència presentat els arts antics