El congrés té per finalitat homenatjar la figura d’Eduard Puig Vayreda, que fou president de l’IEE entre els anys 1991 i 2007. L’acte pretén no només ser una trobada per recordar la trajectòria política i cultural, professional i associativa de l’Eduard Puig Vayreda, des de diferents camps en els quals l’homenatjat va excel·lir, sinó també esdevenir un fòrum de debat on analitzar l’actualitat i, alhora, plantejar reptes i vies de renovació futures en tot un seguit de temes que són d’important transcendència no només en l’àmbit figuerenc i empordanès, en particular, sinó també català, en general. La qualitat dels debats vindrà garantida per la gran qualificació dels participants en les 6 taules programades, tots ells, alhora, amics i coneixedors de la trajectòria de l’Eduard Puig (veure programa adjunt).

El congrés porta per títol, precisament, Des del banc del general mirant el futur, tot replicant el títol del llibre que va publicar l’Eduard Puig Vayreda l’any 2012, on es recollien articles de reflexió sobre la realitat política, social i cultural de la ciutat de Figueres, l’Empordà i Catalunya. Seguint aquesta mirada crítica de l’Eduard, el congrés vol reprendre l’observació d’aquestes mateixes realitats des del present i plantejar, alhora, propostes de transformació que permetin avançar de forma constructiva cap el futur.

És un acte lliure i obert a tot tipus de públic en el que podran participar, en forma de comunicació escrita, aquelles persones que vulguin aportar algun text sobre els temes que es tractaran en el debat. Les propostes de comunicació s’han d’enviar per correu a l’adreça congres@iee.cat. Els resums han de constar del títol, un text d’entre 800 i 1.000 caràcters (espais inclosos), l’autor, la institució a què correspon i el correu electrònic de contacte. El termini de presentació romandrà obert fins al 31 d’agost de 2019. Els coordinadors avaluaran les propostes i s’informarà els autors de l’acceptació abans del 20 de setembre de 2019.

Els textos acceptats es publicaran en el volum núm. 51 dels Annals de l’any 2020, i s’hauran de presentar, com a data límit, el 15 de novembre de 2019, seguint les normes de publicació que es poden consultar a http://iee.cat/wp-content/uploads/2015/04/NORMES-definitiu.pdf. A partir d’aquesta data tots els articles seran sotmesos a avaluació per part d’especialistes responsables de l’acceptació definitiva, amb les correccions que estimin oportunes.

Podeu descarregar el tríptic a:

TrípticEPV

Amb la subvenció de:

01logos_ddgi_apaisat_c

 

 

 

 

Podeu veure la gravació completa del congrés al següent playlist.

 

TrípticEPV

TrípticEPV2

(Disseny Alex Gifreu)

 

presentació

Un moment de la presentació del Congrés, amb Oriol Puig Bordas i Alfons Martínez Puig, fill i nebot de l’homenatjat, respectivament, i la presidenta de l’IEE, Anna Maria Puig

taula_1

Taula 1: EL BAGATGE CULTURAL. PINTURA I LITERATURA. Coordinador/ ponent: Mariona Seguranyes (historiadora de l’art). Membres de la taula: Alicia Viñas (pintora, directora del Museu de l’Empordà entre 1974-1997), Alfons Martínez (historiador de l’art) i Joan Manuel Soldevilla (catedràtic de literatura de l’INS Ramon Muntaner) (foto Manel Casanovas).

taula_2

Taula 2: LA DIFUSIÓ MUSICAL. Coordinador/ ponent: Jordi Jordà (periodista). Membres de la taula: Alba Albert (presidenta de Joventuts Musicals), Anna Carné (violoncel·lista en actiu i coordinadora dels “Planters” de ConArte Internacional) i Ismael Suñer (director de l’escola de música del Casino Menestral) (foto Manel Casanovas).

taula_3

Taula 3: ELS CENTRES D’ESTUDIS LOCALS. Coordinador/ponent: Enric Saguer (Universitat de Girona, Associació d’Història Rural). Membres de la taula: Narcís Figueras (Universitat Oberta de Catalunya, Centre d’Estudis Selvatans), Aymat Catafau (Universitat de Perpinyà) i Joaquim Nadal (Universitat de Girona) (foto Manel Casanovas).

taula_4

Taula 4: EL VI I LA GASTRONOMIA. Coordinador/ ponent: Xavier Albertí (president de la DO Empordà). Membres de la taula: Xavier Febrés (periodista i escriptor), Josep Roca (sommelier, Celler de Can Roca) i Anna Espelt (enòloga, Celler Espelt) (foto Manel Casanovas).

taula_5

Taula 5: UNA LLARGA DEDICACIÓ AL PERIODISME. Coordinador/ ponent: Jaume Guillamet (periodista i catedràtic de la Universitat Pompeu Fabra). Membres de la taula: Anna Teixidor (periodista, TV3). Josep Maria Bernils (periodista, Hora Nova) i Santi Coll (periodista, Setmanari de l’Alt Empordà) (foto Manel Casanovas).

 

taula_6

Taula 6: POLÍTICA MUNICIPAL EN EL CONTEXT DE LA DEMOCRÀCIA. Coordinador/ ponent: Albert Testart (politòleg i historiador). Membres de la taula: Josep Playà (periodista, La Vanguardia), Narcís Genís (periodista, El Punt) i Alfons Gumbau (periodista) (foto Manel Casanovas).

cloenda

Una imatge de la cloenda, amb Oriol Puig Bordas i la presidenta de l’IEE, Anna Maria Puig.