La Sala d’Exposicions l’Escorxador del Museu de l’Empordà acull l’exposició Josep Vallès, entre l’alquímia i l’art

L’exposició “Josep Vallès, entre l’alquímia i l’art” arriba a Figueres, a la Sala d’Exposicions l’Escorxador del Museu de l’Empordà, procedent d’una itinerància que es va iniciar a la Fundació Valvi de Girona i ha seguit a la Sala d’Exposicions Ca l’Anita de l’Ajuntament de Roses. Aquesta exposició ha estat produïda per l’Institut d’Estudis Empordanesos, amb la col·laboració de la Fundació Valvi, i romandrà oberta entre els dies 5 de març i el 15 de maig.

A Figueres es podrà veure la versió més ampliada de l’exposició, amb nova documentació referent a la família Vallès i Figueres, catàlegs de les exposicions de la col·lecció de tapes de vàter i noves obres dels amics artistes que van acompanyar al crític al llarg de la seva trajectòria.

Josep Vallès Rovira va acompanyar als artistes catalans i empordanesos, que empraven nous llenguatges estètics, a través de les seves crítiques que apareixien en les principals publicacions del país a partir dels anys cinquanta com ara Canigó, Vida Parroquial, 9 País, El Noticiero Universal, Artes i Crónica 3. Entre els anys 1969 i 1979 Vallès va ser el crític d’art de Tele/eXprés, on va fer un seguiment minuciós de l’art català reivindicatiu i innovador, amb un estil literari molt peculiar, que eliminava les preposicions i els articles.

Entre els llibres que va publicar destaquen Tàpies empremta: Art-vida (1982), Retalls (1984), Dalí delit Empordà (eròtic, esotèric, marxista) (1987), Del Tura al mar (1989), Maties Palau Ferré (1997) i Catedral de Santa Creu, Temple Hèrcules (2016). A través de la seva trajectòria, fem una lectura de l’art català i empordanès a l’època de la transició democràtica.

A l’exposició, comissariada per la historiadora de l’art i Doctora en Humanitats Mariona Seguranyes, es ressegueix la trajectòria de Josep Vallès Rovira (Bellpuig, 1931- Agullana, 2020), on s’exhibeixen obres dels amics artistes que pertanyen a la seva col·lecció acompanyades de cites d’articles que els hi va dedicar. Hi són presents obres d’Amèlia Riera, Daniel Argimon, Joan Hernández Pijuan, Joan Claret, Francisco Valbuena, Antoni Tàpies, Joan Miró, Antoni Clavé, Elena Paredes, Josep Puig Manera, Josep Guinovart, Antonio Beneyto, Josep Bonaterra, Bartomeu Massot, Evarist Vallès, Modest Cuixart, Joan Sibecas i Alícia Viñas.

També s’exposa una selecció de la seva col·lecció de tapes de vàter artístiques, batejades per Camilo José Cela com Opercula Latrinae, obres d’August Puig, Amèlia Riera, Josep Guinovart, Antonio Beneyto, Bartomeu Massot, Evarist Vallès, Daniel Lleixà, Miquel Duran i Carme Riera, així com diversa documentació del seu arxiu, com ara fotografies i llibres dedicats.

A l’exposició també es pot veure l’entrevista inèdita que van mantenir el crític d’art Josep Vallès Rovira i el filòsof Arnau Puig el 31 de maig de 2018, que esdevé un document de gran vàlua, enregistrada en motiu de l’elaboració de la publicació, on els dos pensadors desglossen la trajectòria de combat artístic de la seva generació.

Aquesta exposició va acompanyada del volum homònim, editat per l’Institut d’Estudis Empordanesos, en què s’ha estat treballant al llarg de dos anys, amb textos de Josep Playà, Arnau Puig, Oriol Pi de Cabanyes, Teresa Costa Gramunt, Domènec Moli, José Corredor-Matheos, Mariona Seguranyes i el mateix Josep Vallès, amb un pròleg a cura de Glòria Bosch.

Amb motiu de l’exposició, s’ha organitzat una taula rodona amb els autors del llibre, moderada per la comissaria de l’exposició, Mariona Seguranyes, pel 15 de maig a les 19h de la tarda, a l’Auditori de Caputxins de Figueres, per la que cal inscripció prèvia.

Per poder veure la roda de premsa completa, editada per Tramuntana TV, a: roda de premsa