Dissabte, 30 d’octubre, a la sis de la tarda, en el marc de la Setmana del Turisme Industrial de Catalunya que organitza la XATIC (Xarxa de Turisme Industrial de Catalunya), inaugurem l’exposició “Els Cants de la Canya”, a la Sala del Blat de l’Ecomuseu Farinera. La mostra, que s’organitza en plafons i vitrines, es podrà veure fins al 9 de gener de l’any que ve, de dimecres a diumenge, en el següent horari:

– Matins: de 10:00h a 14:00h

– Tardes: de 16:30h a 19:00h

Per a més informació

Fins ara s’ha pogut contemplar aquesta exposició a Figueres i Vila-sacra, com a part dels actes del III Congrés de l’Espai Català Transfronterer. Ara la traslladem a Castelló, una població que va tenir en funcionament una indústria dedicada a la producció de canya per música al llarg d’un període d’uns 100 anys.

Història dels tallers de Castelló d’Empúries

L’any 1860 Bartomeu Callís va obrir un taller dedicat a la fabricació d’inxes i canyes per instruments, que sembla estava ubicat en una part de l’edifici del Palau dels Comtes. L’empresa va funcionar bé, i Bartomeu i el seu fill Salvi foren premiats amb la medalla de plata a l’Exposició Universal de Barcelona de l’any 1888.

En morir Bartomeu, el fill va continuar el negoci, i s’hi varen associar altres músics: Portell, i els germans Enric i Josep Riera. Primer va ser l’Enric qui hi va entrar a treballar; poc temps després, l’any 1919, fou en Josep, que fins aleshores havia estat fent de sabater.

Els germans Riera varen continuar el negoci, ara ja sols. Aquest va estar en marxa entre l’any 1921 i final dels anys 50 del segle passat, amb una pausa, de menor activitat, durant la Guerra Civil. A la dècada dels 40 fou l’única empresa existent en tot l’Estat Espanyol, amb una producció important a escala internacional. El taller estava situat al carrer que va de la plaça de l’Església a la plaça dels Homes.

Foto del taller de Bartomeu Callís (publicada l’any 1997 per Esteve Ripoll al llibre “Una vida en solfa. Antoni Agramont i Quintana. 1851-1906”).

Josep Riera en el taller que tenia amb el seu germà Enric (foto publicada per Josep Selva, l’any 1950, a l’article “Una típica indústria popular. La fabricación de lengüetas para instrumentos de viento radica en Castelló d’Empúries” de la revista Barcelona Atracción).

Circular sobre els productes que oferia el taller dels Germans Riera (extret de l’article publicat per Enric Riera Fortiana l’any 1978, als Annals de l’Institut d’Estudis Empordanesos: “Dos segles de música Castellonina. Els germans Riera”).

Entrada a la Sala del Blat on es troba l’exposició.

Vista general de l’exposició.

Rollups temàtics i vitrines amb materials.

Una altra vista de l’exposició. En primer terme, materials de la casa Monser de Vila-sacra.