L’any 1022, concretament el dia 5 d’octubre, es consagrava l’església del monestir de Sant Pere de Rodes. Això passava en temps de l’abat Pere, enguany fa 1.000 anys! Amb motiu d’aquesta efemèride, l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural de la Generalitat, que gestiona el conjunt monumental de Rodes, té programada una sèrie d’actes per tal de celebrar-ho, que comencen el cap de setmana del 30 d’abril a l’1 de maig.

La primera activitat a la que podeu assistir és a l’exposició Sant Pere de Rodes, l’objectiu immortal. Fotografies i fotògrafs s. XIX-XXI, en la que ha participat l’Institut d’Estudis Empordanesos. L’exposició obre les portes el dissabte 30 d’abril a les 12 h del migdia. En aquesta s’hi mostren imatges del monestir, la major part inèdites, captades per fotògrafs de la zona. Una veritable història dels darrers anys del lloc, després que els monjos l’abandonessin.

La segona correspon a la Pujada a Sant Pere de Rodes, que ja ha arribat a la 10ena edició. Com en les anteriors, la pujada es fa des dels vells camins de pelegrinatge que surten de nou pobles del cap de Creus (Vilajuïga, Pau, Palau-saverdera, Roses, Cadaqués, el Port de la Selva, la Selva de Mar, la Vall de Santa Creu i Llançà). Tothom qui vulgui participar s’ha d’inscriure, abans del  dia 29 d’abril, al web de Via Pirena: https://viapirena.cat/inscripcions/