Melitó Casals Casas va néixer a Roda de Ter (Osona) el dia 1 de febrer de 1910. Al cap de poc la família es traslladà a Vic on va començar a fer fotografies. L’any 1944, ell i la seva família venen a Figueres, al local de la Rambla (antic estudi Unal), on desenvolupa la seva tasca fotogràfica amb estudis, reportatge social i venda de material. Conegut popularment com a Meli, va fotografiar actes, personatges, esdeveniments i paisatge de Figueres i l’Empordà, entre d’altres. La seva tasca va ser reconeguda per la ciutat de Figueres l’any 1990 nomenant-lo fill adoptiu.

 

JORDI CASALS COLL (JORDI MELI)

Nascut a figueres el 23 d’abril de 1961, va començar a fer fotografies de la mà del seu pare, de qui va aprendre la tècnica i sobretot el fet de saber mirar. Als anys 80 junt amb la seva dona Cristina es fa càrrec del negoci familiar de la Rambla, compaginant la feina de fotògraf professional amb l’afició de fotografiar paisatge i retrats.

Actualment la creació de l’Arxiu Meli forma part del treball junt amb la impressió digital de gran format i la fotografia professional i d’ estudi.

 

JOSEP ALGANS COLLS

Neix a Figueres el 1966. Després de formar-se al Centre de la Imatge, l’any 1990 va desenvolupar la seva tasca de fotògraf professional dins l’ampli ventall de possibilitats del reportatge social, la fotografia industrial i de moda de la mà de Celia Vela, i el treball per a institucions públiques amb tasques de protocol o encàrrecs dels que destaquen:

– El llibre institucional Figueres en primera persona

– L’exposició Els valors de la biblioteca (itinerant per les biblioteques públiques de tot Catalunya)

– Els treballs de recerca sobre els Àlbums Rubaudonadeu, del pioner de la instantània Josep Mª Cañellas

– Treballs sobre altres fotògrafs d’àmbit local com ara Joaquim Fort de Ribot

Actualment combina la seva tasca de fotògraf amb la de formador de fotògrafs a l’ERAM  i els estudis de Grau en Història de l’Art a l’UdG. Els seus interessos són el retrat i la instantània i tots aquells fotògrafs i artistes  que n’han assenyalat el seu camí.

 

PERE MASET TUÈGOLS

Neix a Cadaqués l’abril de 1970. Cursa els seus estudis com a tècnic turístic a Barcelona on, atret pel món artístic, amplia els seus coneixements d’història de l’art. En finalitzar els estudis s’incorpora a l’equip de govern de l’Ajuntament de Cadaqués amb el càrrec de tinent d’alcalde i regidor de Cultura. La persistent inquietud cultural i artística el porten a ser, durant 10 anys, el director del Museu de Cadaqués, etapa en la que actua com a incentivador i comissari de moltes exposicions amb diverses temàtiques i artistes com ara:

La Gauche Divine a Cadaqués (2000)

Marc Lacroix i el món de Dalí (1998)

Antològica d’Antoni Pitxot (2003)

Niebla

Josep Bofill-Gustau Carbó

Salvador Dalí i Cadaqués

Joan Vehí, Dalí íntim

El gravat, l’empremta de l’artista

Avui segueix vinculat al món cultural com a patró de l’associació dels Amics dels Museus Dalí i, especialment, com a vice-president de la fundació privada del fotògraf Joan Vehí.

 

img_3515

Intervenció de Josep Algans entorn de la figura de Joaquim Fort (foto Manel Casanovas)

img_3519

Intervenció de Pere Maset entorn de la figura de Joan Vehí (foto Manel Casanovas)

img_3522

Intervenció de Jordi Meli entorn de la figura de Melitó Casals (foto Manel Casanovas)

img_3535

Els conferenciants amb el moderador Francesc Guillamet en el debat final, presidits per una imatge del mateix Meli (foto Manel Casanovas)