Els estius a Cantallops: correspondència entre Eduard Toldrà i Manuel Capdevila (1921-1961)
L’Institut d’Estudis Empordanesos ha editat l’epistolari d’Eduard Toldrà i Manuel Capdevila. Sota la coordinació de l’historiador Lluís Serrano el volum ha estat possible gràcies a la convergència i concurrència de diferents entitats i institucions culturals de l’Empordà i de la resta de Catalunya, així com a l’interès de Manuel Capdevila i Font i Narcisa Toldrà, els seus hereus.
El llibre aplega gairebé la totalitat de les cartes que es van enviar els dos amis. Ells solien rellegir per evocar el plaer de les complicitats i els pensaments compartits sobre el paper. Arribaren a dir que les enquadernarien per deixar-les als hereus. “Que tranquils podríem morir, vós i jo, si sabéssim, en arribar l’hora greu del traspàs, que deixàvem un tan inapreciable tresor a les generacions venidores”, escrivia Eduard Toldrà a la carta 177. Aquest desig antic ha esdevingut real. Tots aquells que no vam conèixer els protagonistes d’aquesta història, ara hi podem accedir per la porta íntima d’un epistolari.
Amb Manuel Capdevila Rovira es van cartejar sobretot els estius, quan el compositor es desplaçava a Cantallops, poble de la seva muller. Aquest indret es va convertir en l’escenari de redacció i en lloc d’inspiració artística. Després del “Preludi” de 1921, la correspondència ha estat dividida en “Dies d’alegria” (1925-1936), “Calitja de tenebres” (1939-1945) i “Final” (1946-1961).
Manuel Capdevila i Font ha transcrit els documents que durant anys van guardar amb zel les dues famílies, i Joaquim Rabaseda ha fet l’edició crítica i les notes introductòries d’aquest epistolari que, entre d’altres aspectes interessants, permet reconstruir part del procés creatiu de Toldrà.
Més info de la presentació del llibre a: http://www.palaumusica.cat/ca/presentacio-del-llibre-els-estius-a-cantallops-brau-edicions_651601
AFORAMENT LIMITAT. Caldrà confirmar l’assistència a l’acte al correu: premsa@palaumusica.cat