El proper divendres 17 de desembre, a les 7h del vespre, a la Sala Brossa-Frègoli del Museu del Joguet de Catalunya/Figueres, tindrà lloc la presentació de les diferents publicacions de l’Institut d’Estudis Empordanesos que han vist la llum aquest any 2021: els Annals núm. 52, la revista FAT núm. 1, i la reedició de la monografia Búnquers: Recórrer la Garriguella Fortificada, de l’arquitecta Adela Geli.

La presentació anirà a càrrec de:

Pere Gifre, director dels Annals
Anna Maria Puig, presidenta de l’IEE i coordinadora de la revista FAT
Adela Geli-Anticó, autora de la monografia

Amb la presència de:
Alfons Martínez, regidor de Cultura de l’Ajuntament de Figueres
Jordi Masquef, diputat de la Diputació de Girona

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

El volum núm. 52 dels Annals s’ha fet amb el mateix caràcter miscel·lani que caracteritza la publicació, amb la participació d’un total de 28 autors per 20 articles. L’apartat monogràfic, que encapçala el llibre d’enguany, s’ha dedicat a les epidèmies i la salut pública. Aquestes s’han tractat des de la història, però també en clau de present. Hi trobem els apartats de Ciències, Història i Arqueologia, i la publicació del guanyador del premi de recerca de batxillerat 2020. La publicació s’ha fet amb el suport de la Diputació de Girona, de l’Ajuntament de Figueres i de l’IRMU.

Amb la revista FAT, l’Institut inicia una nova col·lecció editorial, en format digital, dedicada a temes de recerca o actualitat. El primer número de FAT està dedicat a la publicació del II CECT. Els segles VIII a l’XI a través de l’arqueologia. Aquest congrés es va celebrar l’any 2019 entre les poblacions de Castelló d’Empúries i La Roca de l’Albera, amb participants de cada costat del territori català. L’activitat va comptar amb la col·laboració del Consorci d’Estudis Catalans (CEC) i la delegació de l’Institut d’Estudis Catalans a la Catalunya del Nord, i va rebre el suport econòmic del fons comú entre la Generalitat de Catalunya i el Consell Departamental dels Pirineus Orientals, així com de l’Ajuntament de Castelló / Museu d’Història Medieval de la Cúria-Presó, i la Commune de Laroque des Alberes. La publicació s’ha fet amb el suport de la Diputació de Girona.

Enllaç a la publicació:

https://en.calameo.com/read/006883485101edaed866a

Finalment, també es presentarà la reedició, ampliada i millorada, de la monografia núm. 11, Búnquers: recórrer la Garriguella fortificada, escrita per l’arquitecta Adela Geli. Aquesta monografia es va publicar l’any 2016 sota el títol Garriguella fortificada. Desxifrant els búnquers: arquitectura i paisatge. El llibre estudia els búnquers de l’Organització Defensiva dels Pirineus (1944-1950), en el territori de l’Empordà, on se’n varen construir gairebé 2.000, i a Garriguella com a lloc significatiu amb 380 exemplars. La publicació compta amb el suport de la Diputació de Girona i de l’IEE.

Taula de presentació de les publicacions a la sala Brossa-Frègoli del Museu de Joguet (foto Manel Casanovas)