Des de l’any 2002, l’Institut d’Estudis Empordanesos convoca anualment els premis Albert Compte a treballs de recerca en el camp de les humanitats i les ciències socials realitzats per estudiants de batxillerat durant l’últim curs acadèmic. Aquests premis foren creats com a reconeixement a la trajectòria del professor Sr. Albert Compte Freixenet, tant per la seva faceta de docent com a membre destacat de l’Institut d’Estudis Empordanesos.

El Sr. Albert Compte (Castelló d’Empúries, 1919 – Figueres, 2014) va exercir com a professor d’història, geografia i art a l’Institut Ramon Muntaner de Figueres (1957-1987) des d’on va promoure la recerca històrica i social, tot proposant treballs de recerca als estudiants de secundària i iniciant-los en la metodologia de la investigació. Per a ell, la docència i la recerca eren indissociables en el bagatge intel·lectual i la funció d’un professor d’institut. Com a vicepresident de l’Institut d’Estudis Empordanesos (1964-1992) fou estat una peça clau per aquesta institució. Els seus treballs sobre temàtica empordanesa i la seva manera de traslladar la història general a l’àmbit local no faltaven en les seves publicacions als Annals any rere any.

Des de l’any 2013 es va sumar a la mateixa convocatòria els premis Josep Ma. Álvarez, aquests a treballs de recerca sobre medi ambient i natura, que fins aleshores havia concovocat la Institució Alt Empordanesa per a l’Estudi i la Defensa de la Natura (IAEDEN), juntament amb l’Institut Ramon Muntaner i l’Ajuntament de Figueres. Amb aquest premi es remarca la figura i la personalitat del professor Josep Ma. Álvarez Ribera (Palamós, 1907 – Figueres, 1991), el qual, igual que Albert Compte, fou professor a l’Institut Ramon Muntaner on impartí classes de ciències naturals amb un estil propi -en un context ben poc natural com va ser la postguerra i la resta de la dictadura franquista-, fins que es va jubilar el 1977. Per a diverses generacions d’estudiants d’aquest institut figuerenc és general la percepció del Sr. Àlvarez com a docent afable i apassionat de la seva assignatura i, en particular, de la importància que atorgava a l’aprenentatge a través del treball pràctic.

Finalment, des de l’any 2015, s’atorga també el premi Narcís Fages de Romà, a treballs de recerca en temes de viticultura i enologia, en reconeixement a la figura d’aquest figuerenc que, tot i cursar la carrera de lleis, va dedicar la seva activitat professional a l’agricultura i a la docència. Narcís Fages de Romà (Figueres, 1813-1884) fou l’impulsor de la creació de la Granja-Escola de Fortianell i va participar activament en el funcionament de l’Institut Ramon Muntaner com a centre d’ensenyaments agrícoles.

En definitiva, amb aquests premis, les tres institucions que els organitzen pretenen posar de relleu i homenatjar la figura de tres persones, molt vinculades a la ciutat de Figueres, que, des dels seus respectius camps, exerciren un destacat paper de docents entre els joves de la comarca. Els premis compten amb el suport de l’Ajuntament de Figueres i l’Institut Ramon Muntaner.