Des de l’any 2002, l’Institut d’Estudis Empordanesos convoca anualment els premis Albert Compte a treballs de recerca en el camp de les humanitats i les ciències socials realitzats per estudiants de batxillerat durant l’últim curs acadèmic. Aquests premis foren creats com a reconeixement a la trajectòria del professor Sr. Albert Compte Freixenet, tant per la seva faceta de docent com a membre destacat de l’Institut d’Estudis Empordanesos.
El Sr. Albert Compte (Castelló d’Empúries, 1919 – Figueres, 2014) va exercir com a professor d’història, geografia i art a l’Institut Ramon Muntaner de Figueres (1957-1987) des d’on va promoure la recerca històrica i social, tot proposant treballs de recerca als estudiants de secundària i iniciant-los en la metodologia de la investigació. Per a ell, la docència i la recerca eren indissociables en el bagatge intel·lectual i la funció d’un professor d’institut. Com a vicepresident de l’Institut d’Estudis Empordanesos (1964-1992) fou estat una peça clau per aquesta institució. Els seus treballs sobre temàtica empordanesa i la seva manera de traslladar la història general a l’àmbit local no faltaven en les seves publicacions als Annals any rere any.
Des de l’any 2013 es va sumar a la mateixa convocatòria els premis Josep Ma. Álvarez, per treballs de recerca sobre medi ambient i natura, que fins aleshores havia convocat la Institució Alt Empordanesa per a l’Estudi i la Defensa de la Natura (IAEDEN), juntament amb l’Institut Ramon Muntaner i l’Ajuntament de Figueres. Amb aquest premi es remarca la figura i la personalitat del professor Josep Ma. Álvarez Ribera (Palamós, 1907 – Figueres, 1991), el qual, igual que Albert Compte, fou professor a l’Institut Ramon Muntaner on impartí classes de ciències naturals amb un estil propi -en un context ben poc natural com va ser la postguerra i la resta de la dictadura franquista-, fins que es va jubilar el 1977. Per a diverses generacions d’estudiants d’aquest institut figuerenc és general la percepció del Sr. Álvarez com a docent afable i apassionat de la seva assignatura i, en particular, de la importància que atorgava a l’aprenentatge a través del treball pràctic.
Entre els anys 2015 i 2018 es va atorgar, també, el premi Narcís Fages de Romà, a treballs de recerca en temes de viticultura i enologia, en reconeixement a la figura d’aquest figuerenc que, tot i cursar la carrera de lleis, va dedicar la seva activitat professional a l’agricultura i a la docència. Narcís Fages de Romà (Figueres, 1813-1884) fou l’impulsor de la creació de la Granja-Escola de Fortianell i va participar activament en el funcionament de l’Institut Ramon Muntaner com a centre d’ensenyaments agrícoles.
Des del 2022 l’associació ACDIC (Associació Catalana per la Divulgació Científica) ha obert una nova convocatòria, aquesta destinada a treballs de ciències i dedicada a Fàtima Bosch i Tubert (Figueres, 1957). La Dra. Bosch és catedràtica del Departament de Bioquímica i Biologia Molecular de la Universitat Autònoma de Barcelona, on dirigeix el Centre de Biotecnologia Animal i Teràpia. És especialista en el camp de la transferència gènica, i al respecte ha rebut diversos mèrits, premis i distincions nacionals, entre els que destaquen la Medalla Narcís Monturiol de la Generalitat de Catalunya al mèrit científic, la Creu de Sant Jordi o el premi Francisco Grande Covián a la trajectòria científica. És una de les científiques catalanes amb més projecció internacional.
Les diferents institucions que organitzen aquests premis pretenen posar de relleu i homenatjar la figura d’uns professors, molt vinculats a la ciutat de Figueres, que, des dels seus respectius camps, mereixen un reconeixement per la seva tasca docent entre els joves. Amb el premi a la Dra. Bosch, l’ACDIC també vol retre homenatge a totes les professores de secundària que, a causa del seu gènere, no van poder exercir la docència a l’Alt Empordà fins l’any 1932.