El divendres 5 de novembre, a les 7h de la tarda, l’equip que porta a terme el projecte de recerca arqueològica a l’entorn de la Basílica de Castelló d’Empúries, presentarà els resultats de les investigacions realitzades al jaciment. L’acte tindrà lloc a la capella dels Dolors, dins la Basílica. Des de l’any 2018, quan es varen iniciar les campanyes del projecte que porta per títol La fundació de la parròquia de Santa Maria de Castelló d’Empúries. L’evolució dels edificis cultuals (VIII-XV), s’han succeït diverses excavacions i estudis de caràcter pluridisciplinari que han permès tenir un coneixement ampli sobre les diverses fases d’ocupació en el cim del puig Salner.

Aquest projecte fou presentat per l’Institut d’Estudis Empordanesos a la convocatòria de la Subdirecció General del Patrimoni Arquitectònic, Arqueològic i Paleontològic, i aprovat el mes de novembre de 2018. Ha comptat amb el finançament del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, de l’Ajuntament de Castelló d’Empúries i del mateix IEE, així com amb el suport de l’Institut Ramon Muntaner (IRMU), gràcies al conveni signat el 5 de maig de 2019, a més de la col·laboració del Museu d’Història de Catalunya. Els treballs realitzats, que tenen el seu origen en unes excavacions preventives fetes en el solar al nord de la Basílica, avui pàrquing, promogudes per l’Ajuntament de Castelló d’Empúries, han donat excel·lents resultats.

Avui disposem de dades sobre una primera ocupació en època visigòtica, fins ara desconeguda, ben segur fonamentada sobre restes d’època romana, que encara no s’han pogut definir. A partir d’aquí, la informació gira a l’entorn d’un nucli de població, ja ben actiu al segle IX, que es va formar al costat d’una primera església dedicada a Santa Maria, la preromànica. Aquesta fou reformada i ampliada al segle XI, poc temps abans del trasllat de la capital comtal des de Sant Martí d’Empúries. Els comtes competiran amb els senyors de Santa Maria, els bisbes de Girona, i aquesta lluita es mantindrà en el temps, especialment en la decisió de construir una catedral a Castelló, obra que va començar l’any 1261. Aquest magnífic temple gòtic va estar en obres fins ben entrat el segle XV. Per aquesta fase de construcció i les posteriors, que porten a configurar l’edifici tal com el veiem avui dia, l’equip d’arqueòlegs també ha aportat algunes novetats rellevants.

Intervindran en la taula rodona el següents membres de l’equip:

Anna Maria Puig, IP del projecte i presidenta de l’IEE
Bibiana Agustí, arqueoantropòloga
Joan Frigola, arqueòleg
Josep Maria Gironella, documentalista
Joan Solà, geòleg (GeoServei sl)
Jaume Buxeda i Marta Valls, estudis arqueomètrics

L’acte estarà presentat per Maite Miró, cap del Servei d’Arqueologia i Paleontologia de la Generalitat de Catalunya,

i es comptarà amb la presència de:

Salvi Güell, alcalde de Castelló d’Empúries
Mn. Joan d’Arquer, rector de la parròquia de Santa Maria de Castelló
Mn. Joan Naspleda, delegat episcopal per al Patrimoni Cultural del Bisbat de Girona