El dissabte 17 d’octubre, a les 7h de la tarda, a la Sala Polivalent la Concòrdia d’Agullana, tindrà lloc la presentació del núm. 13 de la col·lecció Monografies Empordaneses, que porta per títol Josep Vallès Rovira. Entre l’alquímia i l’art. Us adjuntem la invitació. No cal fer reserva prèvia.

Invitació a la presentació del llibre

El llibre ha estat editat per l’Institut d’Estudis Empordanesos sota la direcció i la coordinació de la Dra. Mariona Seguranyes, historiadora de l’Art. Ha rebut el suport de la Diputació de Girona, el Consell Comarcal de l’Alt Empordà i l’Ajuntament de Figueres, amb la col·laboració de la Fundació Valvi.

Coberta del llibre

El volum aplega la trajectòria del crític d’art Josep Vallès Rovira, a través de la qual entrem en contacte amb la complexitat de la creació artística en la darrera etapa de la dictadura franquista i el despertar de la democràcia i la llibertat.  El llibre s’obre amb un pròleg de la Glòria Bosch, i està dividit amb els àmbits de la Família, l’Alquímia i l’Art.

A l’àmbit sobre la Família hi trobareu un text de Josep Playà sobre la nissaga Vallès i un del mateix Pep Vallès amb un text inèdit autobiogràfic sobre la seva experiència a la guerra d’Ifni. L’Alquímia conté textos d’Oriol Pi de Cabanyes i Teresa Costa Gramunt, amb un reportatge fotogràfic de Francesc Guillamet, i un text inèdit del filòsof Arnau Puig. A l’apartat d’Art hi ha els textos de Mariona Seguranyes, que aplega tota la trajectòria de crític d’art de Josep Vallès, de José Corredor-Matheos sobre el paper de Vallès a l’Associació Catalana de Crítics d’Art, i de Domènec Moli sobre la seva experiència d’editor amb Miquel Plana amb Vallès.

El volum es tanca amb la transcripció d’una entrevista-debat entre Arnau Puig i Pep Vallès que va tenir lloc l’any 2018 i que està documentada amb fotografies de Francesc Guillamet, avui un document excepcional per la desaparició dels dos personatges. El colofó conté una selecció d’obres dels amics artistes de Pep Vallès que formen part de la seva pròpia col·lecció, i estan acompanyades de cites d’articles dedicats per ell mateix. Entre aquests esmentar a Bartomeu Massot, Joan Sibecas, Antoni Tàpies, Joan Miró, Amèlia Riera, Hernández Pijuan, Joan Puig Manera, Joan Claret, Josep Guinovart, Elena Paredes, entre d’altres. I a més hi ha una selecció de tapes de vàter de la seva sui generis col·lecció.

ON ADQUIRIR-LO: el llibre es podrà comprar el mateix dia de la presentació al preu de 25 € (els socis el rebran a casa amb un ineressant descompte). El trobareu també a partir d’aquesta data a la Llibreria Edison de Figueres o el podeu encarregar a la seu de l’IEE escrivint al correu info@iee.cat

Si no vareu poder assitir, podeu seguir l’acte en el següent enllaç: https://youtu.be/SPROR7L4EQA

Al principi de l’acte, el regidor de Cultura de l’Ajuntament d’Agullana, Joan Reynal, va fer un recordatori a la figura de Josep Vallès, il·lustre agullanenc, a la memòria del qual es va acabar fent l’acte de presentació del llibre atès el seu recent decès (Foto Manel Casanovas)
La Dra. Mariona Seguranyes, directora i coordinadora de l’edició del llibre, i autora d’un dels textos, en un moment de la presentació (Foto Manel Casanovas)
El periodista Josep Playà, autor d’un altre dels textos de la monografia, va glossar la figura de Vallès i el seu entorn familiar (Foto Manel Casanovas)
D’entre el públic, l’historiador de l’Art Enric Tubert va participar per fer una emotiva referència a la seva relació amb Josep Vallès i la participació activa en les activitats culturals/artístiques d’Agullana (Foto Manel Casanovas)