helenaHelena Tornero (Figueres, 1973). És llicenciada en Direcció i Dramatúrgia per l’Institut del Teatre de Barcelona. Ha treballat com a directora escènica, actriu, cantant, guionista, traductora teatral i professora d’escriptura i literatura dramàtica. En teatre ha escrit, entre d’altres: El Vals de la Garrafa (Premi Joan Santamaria 2002), Submergir-se en l’aigua (Premi SGAE 2007), Suplicants (Temporada alta 2008), De música i d’homes (2009), Apatxes (Premi de Teatre 14 d’Abril 2009),You’re pretty and I’m drunk (Teatre Lliure 2011), Ahir (Theatre Uncut, Londres 2012), No parlis amb estranys (Teatre Nacional de Catalunya, 2013), Love & fascism (Festival d’Istanbul, 2014), Kabarett-Protokoll (Teatre Maldà 2014/Teatre Romea 2018), disPLACE (Musiktheatertage, Viena 2015), Una conferència ballada (Mercat de les Flors, 2016), Fascinación (Premio de Teatro Lope de Vega 2015), Vingt-trois avril mille-six-cent-seize a partir de les obres de William Shakespeare (Théâtre Pitoeff, Ginebra, 2016) i Estiu (Cia. La Fil·loxera, 2017).

Membre fundador de PARAMYTHÁDES, grup de professionals de les arts escèniques que realitzen tallers de dansa, teatre i música als camps de refugiats. Les seves darreres dramatúrgies han estat Kalimat (2016), a partir dels testimonis del camp de refugiats de Nea Kavala, estrenada al Teatre Nacional de Catalunya dins un projecte de teatre social, i Trees never get tired (2017) estrenada al teatre municipal de Polikastro (Grècia) amb un repartiment format per persones gregues de la regió de Kilkis i persones a l’espera de refugi procedents de Síria, Irak, Eritrea i Somàlia entre d’altres. Algunes de les seves obres han estat traduïdes a l’anglès, el francès, l’alemany, el grec, el polonès i l’italià. Actualment l’autora ha estat seleccionada dins el projecte europeu de Fabulamundi amb textos com Fascinación i Submergir-se en l’aigua. La temporada vinent el Teatro Real de Madrid estrena Je suis narcisiste, una òpera bufa contemporània amb música de Raquel Garcia Tomàs, direcció escènica de Marta Pazos i llibret de l’autora. En aquests moments està treballant en l’obra El Futur, que s’estrenarà al Teatre Nacional de Catalunya el proper 2019.

 

jairx_2Jair Domínguez (Barcelona, 1980). És periodista, guionista i escriptor. Va estudiar Història de l’Art a la Universitat de Barcelona. Ha sigut professor d’escriptura creativa. En el seu vessant literari ha publicat les novel·les Hawaii Meteor (Tria Llibres, 2012), Segui vora el foc (Ara Llibres, 2014) i Perímetre (Catedral, 2016; Premi Ictineu 2017 a la millor novel·la fantàstica en català); els assajos 99 coses que hem d’aniquilar si volem ser independents (Ara Llibres, 2013), 99 personatges que has de conèixer per entendre el món (Ara Llibres, 2015) i Ets un merda i ho saps (Ara Llibres, 2017); a més del llibre de contes Jesucrist era marica… i altres contes (autopublicat, 2009). Com a guionista ha escrit per a 52 (Premi Ondas 2005), El Rosari de l’Aurora, Buenafuente, Polònia, Crackòvia, Minoria absoluta i La segona hora, entre d’altres. També ha fet guions per a teatre, cinema i publicitat. Ocasionalment escriu articles d’opinió i reflexions sobre temes diversos a l’AraGirona.cat i a la revista per a dispositius mòbils Esguard, així com a les revistes Time Out i Ara Play.

En la seva vessant de divulgador cultural, el 2013 va inaugurar el centre Kulturale a Figueres, avui tancat, un espai que fou ideat per a actuacions musicals i exposicions culturals alternatives de tota mena. Ha estat un dels components del programa de ràdio La segona hora de RAC 1, i actualment participa en el programa Està passant de TV3, dirigit per Toni Soler.

 

Foto_1

Agraïts al Museu del Joguet per haver-nos cedit l’espai per al quart diàleg (foto Manel Casanovas)

 

 

 

 

 

 

 

Foto_2

Interessant conversa entre en Jair Domínguez i l’Helena Tornero. En vàrem gaudir tots (foto Manel Casanovas)

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto_3

Jair i Helena al costat del nostre Esculapi (foto Manel Casanovas)