FIGUERES, Auditori Narcís Monturiol del Cercle Sport Figuerenc

El Repensem l’Empordà d’enguany el volem dedicar a posar en valor actuacions que s’han fet a la comarca en aquest camp en els darrers anys, així com entrar en discussió sobre quins són els estàndards que han de guiar aquestes intervencions en patrimoni. Seguint el format habitual de les anteriors edicions, organitzem la jornada amb una conferència inaugural, seguida d’uns debats, en què participaran professionals, experts en diferents àrees, que coneixen i han treballat en el territori que ens ocupa.

Preservar i tenir cura del patrimoni cultural és un deure que ens ateny a tots si volem que aquest arribi a les generacions futures en bon estat de conservació. Evitar que es degradi o que s’acabi malmetent és una autèntica qüestió d’obligació moral. Però no només és això, sinó que és necessari que els treballs de preservació del patrimoni es portin a terme amb la metodologia adequada. Cal saber que una actuació incorrecta, feta per mans inexpertes, pot provocar una afectació o pèrdua irremeiable del bé patrimonial.

Els treballs de conservació i restauració de les arts aplicades, els paviments i els revestiments de l’arquitectura i els béns mobles han evolucionat al llarg del temps. El coneixement se suporta en els estudis de la documentació històrica i de les ciències dels materials, però també s’alimenta de la pràctica quotidiana dels oficis. En aquestes experiències, les abstraccions de la iconografia, les proporcions, les textures i els cromatismes han d’aterrar, forçosament, en la prova i l’error de les manualitats. La calç, l’aigua, les sorres, les pedres, les terrisses, els vidriats, els papers secants, els pinzells, les xeringues, els bufadors, els paletins, les fustes, i els metalls…, es coneixen en els obradors ambulants, dalt de les bastides o sota la lupa. Passions poc virtuals d’artesans amb lletra.

 

PROGRAMA: programa_Repensem_2024_web

BENVINGUDA: 9.15-9.30h
Anna Maria PUIG. Presidenta de l’Institut d’Estudis Empordanesos

CONFERÈNCIA INAUGURAL:  9.30-10 h
“ESCRBCC. Transferència del coneixement”, per Marga QUILES ROCA. Cap de l’Àrea de Conservació i Restauració de l’Escola Superior de Conservació i Restauració de Béns Culturals de Catalunya (ESCRBCC)

TAULA NÚM. 1: 10-11.30h. PASSAT I PRESENT EN LA RESTAURACIÓ DE PATRIMONI MEDIEVAL I MODERN

  • Mercè MARQUÉS BALAGUÉ. Doctora en conservació i restauració, especialista en pintura
  • Pep PARET PEY. Conservador-restaurador, coordinador de pintura i escultura sobre fusta del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya
  • Núria de TORO PERPIÑÀ. Conservadora-restauradora de l’empresa Conservació de Patrimoni 4restaura s.l
  • Taula moderada per Pere ROVIRA PONS. Conservador-restaurador, coordinador de pintura mural i pedra del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya

PAUSA-CAFÈ: 11.30-12 h

TAULA NÚM. 2: 12.00-13.30h. PROBLEMÀTICA DE LES TÈCNIQUES CONSTRUCTIVES CONTEMPORÀNIES

  • David MALLORQUÍ GARCIA. Conservador-restaurador de l’empresa Signinum Restaura SLU
  • Olga MUÑOZ  FRIGOLA. Arquitecta especialista en tècniques constructives tradicionals
  • Marta SALINÉ PERICH. Dra. en Història de l’Art
  • Taula moderada per Joan FALGUERAS FONT. Arquitecte, treballa en restauració, i membre de la Comissió Territorial del Patrimoni Cultural de Girona (1986-2020)

CLOENDA: 13.30h

Accés obert i gratuït, però cal INSCRIPCIÓ abans del dimarts 22 d’octubre a l’adreça info@iee.cat

Amb el suport de:

Ajuntament de Figueres - Aidin - Especialistes en infraestructures informàtiques, instal·lacions industrials, obra tècnica i oficines, detecció d'incendis, enginyeria, arquitectura i control d'obra

https://www.ddgi.cat/ddgi/docNivell/actualitat/identitat_visual/jpg/05logos_ddgi_vertical_n.jpg