El dissabte 8 d’octubre celebrem la 5ena edició del Repensem l’Empordà. Ens trobarem a l’Auditori Narcís Monturiol del Cercle Sport Figuerenc, situat al carrer d’en Monturiol de Figueres, a partir de les 9,15 h del matí.

El tema de debat del Repensem d’enguany gira entorn de l’ús i abús de la natura per part de l’home. Ja sabem que aquesta relació és inevitable, que és inseparable de la pròpia condició i subsistència humanes, però fa temps que aquesta interacció ha deixat de ser harmònica i equilibrada. La desmesura ens preocupa en tant que està en risc el futur de la pròpia supervivència.

La situació ha generat i genera polítiques de protecció i preservació. Però, estem fent el correcte en matèria de planificació i gestió? L’aplicació del conjunt de mesures precisa del nostre coneixement, educació i seny. Especialment des de la Covid-19, l’ús de la natura s’ha instal·lat en el lleure d’una forma que mai havíem vist. En som conscients de la repercussió?

La jornada comença amb dues ponències i continua amb dues taules de debat formades per tres especialistes conduïts per Santi Coll, periodista del Setmanari de l’Empordà. Els convidats són professionals que treballen en el tema des dels respectius llocs de gestió o administració. La primera de les ponències se centrarà en exposar el cas i les accions que es porten a terme a la vall de Sadernes, a l’Alta Garrotxa; la segona, ens aportarà estadístiques sobre les accions que el cos de Bombers ha de portar a terme a causa d’un accés indiscriminat a la natura, que en ocasions genera conflictes i rescats. Pel que fa a les taules, en la primera es presentarà i plantejarà la problemàtica a nivell general, mentre que en la segona es faran propostes de regulació de la situació i de solucions. Aquí podeu llegir el programa detallat:

BENVINGUDA, 9.15-9.30h

PONÈNCIES, 9.30-10.10h

  • Sara Sánchez, tècnica Consorci Alta Garrotxa
  • Un representant del cos de Bombers de la Generalitat de Catalunya

PAUSA-CAFÈ, 10.10-10.30h

TAULA 1. Plantejament i presentació de la problemàtica, 10.30-12.00h

  • Elisabet Sánchez, directora dels Serveis Territorials d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural a Girona
  • Joan Fuentes, alcalde de Capmany
  • Narcís Poch, coordinador territorial de Girona d’Unió de Pagesos

TAULA 2. De com regular i buscar solucions, 12.00-13.30h

  • Jaume Delclòs, president del Centre Excursionista Empordanès
  • Ponç Feliu, director del Parc Natural del Cap de Creus
  • Carles Soler, responsable dels “Reptes del Dr. Soler”

CLOENDA, 13,30h

ES DEMANA INSCRIPCIÓ: info@iee.cat (fins dijous 6 d’octubre)

Descarrega el programa en PDF: programa

Per si us interessa seguir la jornada, aquí podeu accedir a la gravació completa, a càrrec de Tramuntana TV:

Introducció i 2 ponències: https://youtu.be/FhK_SXzxAwY

Primera taula de debat: https://youtu.be/2hKzzJIZqpg

Segona taula de debat: https://youtu.be/FNRY7VKE3v0

Sara Sánchez, del Consorci de l’Alta Garrotxa, primera ponent de la jornada (Foto Manel Casanovas)

Albert Soler, segons ponent de la jornada, representant dels GRAE (foto Adela Geli).

Els membres de la primera taula de debat. D’esquerra a dreta, el moderador i periodista Santi Coll; Joan Fuentes, alcalde de Campmany; Elisabet Sánchez, directora dels Serveis Territorials d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural a Girona; i Narcís Poch, coordinador territorial de Girona d’Unió de Pagesos (foto Adela Geli).

Membres de la segona taula de la jornada. D’esquerra a dreta, Santi Coll; Carles Soler, responsable dels “Reptes del Doctor Soler”; Ponç Feliu, director del Parc Natural del Cap de Creus; i Jaume Delclòs, president del Centre Excursionista Empordanès (Foto Adela Geli)