Diumenge 8 d’agost, a la una del migdia, en el marc de la Festa d’Estiu de Vila-sacra, s’inaugura l’exposició “Els Cants de la Canya”. Aquesta es podrà veure fins el 15 de setembre, a la Sala de Plens de l’Ajuntament i dins l’espai de la torre annexa, que correspon a l’antic castell.

Aquesta exposició ha itinerat de Figueres a  Vila-sacra ja que aquesta població va tenir, durant uns anys, un dels pocs tallers que es coneixen dedicat al treball de la canya per música.

Història del taller de Vila-sacra

Fou fundat pels cosins Robert Moner Cordomí i Juliano Serra Cordomí, la combinació del cognom dels quals va donar lloc a la marca Monser, tot i que Robert Moner ja havia començat el negoci de la canya uns anys abans, fent tutors per clavellines i canyissos.

L’empresa va començar subministrant canya de música a la casa americana Rico (només els tubs), fins que la francesa Vandoren els va demanar l’exclusiva de tota la producció. El taller de Vila-Sacra enviava a França tant els bastons (2 m de llarg), com els tubs i les plaquetes (tubs fletxats). Vandoren exigia qualitat i perfecció.

La falta de canya a l’Empordà els va portar a buscar-ne a Saragossa: a la zona de l’Ebre. Aquí varen establir un primer gran magatzem a Quinto del Ebro (Saragossa) i després a Híjar (Terol), on es guardaven les canyes per assecar.

En un moment determinat el taller també es va dedicar a fer canyes i inxes per instruments, sobretot per saxofons i clarinets, a l’estil de les que es feien a Rico i Vandoren. Aquestes es varen comercialitzar amb la marca Monser. El taller estava situat a tocar de l’absis de l’església de Vila-Sacra. Encara avui es manté la instal·lació tal com va quedar fa uns 40 anys, amb totes les màquines originals, que s’havien comprat a una empresa de Barcelona que havia tancat. Avui és un veritable museu.

El taller va estar en ple rendiment durant uns 5 anys, tot i que va seguir produint a menor escala davant la demanda de músics, a nivell particular. A la mort de Robert Moner, la meitat de l’empresa es va vendre a Alfonso Sesé, l’any 1993, i és quan es va fundar Caña Selecta. Quan l’hereva del negoci, Maria Antònia Moner, es va jubilar, Alfonso Sesé es va quedar tota l’empresa, fins a la seva mort, l’any 2018. Avui resta a mans dels seus fills, Ana i Alfonso, responsables de la companyia Sesé.

Imatges del taller i dels seus fundadors.

Robert Moner, a l’esquerra, i Juliano Serra, a la dreta, fundadors de l’empresa Monser de Vila-sacra.

Uns vista del taller tal com es va deixar fa uns quaranta anys (foto Manel Casanovas)

Un detall de l’armari on encara es conserven estoigs de canyes per instruments fets per Monser (foto Manel Casanovas)

Inauguració de l’exposició. Visita guiada a càrrec de Jordi Jordà (foto Nati Vilanova).

Altre moment de la inauguració a l’espai expositiu, amb guiatge d’Anna Maria Puig (foto Rosa Maria Moret).