Des de la secció d’Història i Arqueologia de l’IEE s’ha organitzat el II Congrés de l’Espai Català Transfronterer (CECT): els segles VIII a l’XI a través de l’arqueologia. Aquesta organització compta amb la participació, pel costat francès, i tal com es va fer en la primera edició, del Consorci d’Estudis Catalans (CEC) i la delegació de l’Institut d’Estudis Catalans a la Catalunya del Nord.

Aquest congrés rep el suport econòmic del fons comú entre la Generalitat de Catalunya i el Consell Departamental dels Pirineus Orientals, així com de l’Ajuntament de Castelló / Museu d’Història Medieval de la Cúria-Presó, i la Commune de Laroque des Alberes.

El tema central del programa és donar a conèixer les novetats que s’estan produint en matèria d’arqueologia en aquest territori proper, a banda i banda de la frontera del Pirineus, en jaciments que han incidit en el període que va dels segles VIII a l’XI, això és, entre la fi del regne de Toledo i l’expansió dels comtats catalans (segles VIII-XI): Empúries/Peralada i Rosselló.

Hi participen arqueòlegs i investigadors especialistes en aquest període, per posar en comú les recerques que s’estan duent a terme entorn de la formació dels diversos tipus d’hàbitat, les parròquies amb les seves celleres i necròpolis, la cronologia i la tipologia dels materials mobles recuperats, entre d’altres, amb la voluntat d’establir comparacions en un territori que ha estat molt proper i ben comunicat al llarg del temps, malgrat les fronteres polítiques.

La primera jornada tindrà lloc el dijous 21 de març a la Sala FAC de La Roca de l’Albera / Laroque des Alberes.

La segona jornada tindrà lloc el divendres 22 de març al Convent de Santa Clara de Castelló d’Empúries.

Cal inscriure’s abans del 5 de març de 2019. Aquí podeu descarregar el butlletí:

Butlleti_Inscripcio

PROGRAMA

p2

p1